Krásná a léčivá: Klikva a její tajemství odhalena

Klikva

Klikva bahenní: Červený poklad mokřadů

Klikva bahenní, latinsky Vaccinium oxycoccos, je stálezelený plazivý keřík z čeledi vřesovcovitých. Roste na rašeliništích a ve vlhkých lesích. Její tenké lodyžky se plazí po povrchu a mohou dosahovat délky až 80 cm. Z lodyžek vyrůstají drobné, kožovité lístky. Květy klikvy jsou drobné, růžové až červené, a objevují se od května do července. Mají specifický tvar s nazpět ohnutými korunními lístky, připomínající hlavu jeřába. Plodem klikvy je červená bobule, která dozrává na podzim. Bobule jsou kyselé, ale bohaté na vitamín C a antioxidanty. Díky obsahu kyseliny benzoové se klikvy jen tak nekazí a vydrží dlouho čerstvé.

Původ a rozšíření klikvy

Klikva patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae), kam se řadí i borůvky, brusinky nebo vřes. Tato čeleď je známá svými specifickými nároky na půdu – preferuje kyselé a na živiny chudé substráty. Klikva velkoplodá (Vaccinium macrocarpon), pěstovaný druh, pochází ze Severní Ameriky, kde roste v bažinatých oblastech a rašeliništích. V divoké přírodě se vyskytuje od Kanady až po Severní Karolínu. Klikva drobnoplodá (Vaccinium oxycoccos) je menší a roste i v Evropě a Asii, včetně České republiky. Najdeme ji na rašeliništích, v močálech a podmáčených lesích. Oba druhy jsou si vzhledem i vlastnostmi podobné – plazivé stonky s drobnými listy a červenými plody.

Klikva, drobný klenot mokřadů, ukrývá v sobě sílu severu. Její krása je nenápadná, ale o to více podmanivá.

Hana Nováková

Charakteristika rostliny

Klikva, latinsky Vaccinium oxycoccos, je stálezelený plazivý keřík řadící se do čeledi vřesovcovitých. Její tenké a ohebné stonky se plazí po povrchu a mohou dosahovat délky až 80 cm. Z těchto stonků vyrůstají drobné, oválné listy s kožovitým povrchem. Listy jsou na líci tmavě zelené a lesklé, na rubu světlejší s voskovým povlakem. Během května a června se na klikvě objevují drobné, růžové až červené květy uspořádané v hroznech. Tyto květy jsou oboupohlavné a opylovány hmyzem. Plodem klikvy je červená, kyselá bobule dozrávající na podzim.

Pěstování klikvy: Tipy a triky

Klikva je rostlina s květy, která patří do čeledi vřesovcovitých. Její plody, brusinky, jsou oblíbené pro svou nakyslou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Pěstování klikvy vyžaduje specifické podmínky, ale s trochou péče si na jejích plodech můžete pochutnat i na vlastní zahradě. Klikva velkoplodá, pěstovaná pro své plody, potřebuje kyselou a vlhkou půdu. Ideální je slunné stanoviště s rašelinnou zeminou. Před výsadbou je důležité půdu obohatit rašelinou a zajistit dostatečnou zálivku, a to zejména během suchých období. Během vegetace je vhodné klikvu přihnojovat hnojivem určeným pro kyselomilné rostliny. Klikva kvete od května do června drobnými růžovými kvítky. Plody dozrávají na podzim a sklízí se od září do října. Pravidelným odstraňováním starých a nemocných výhonů podpoříte zdravý růst a bohatou úrodu.

Vlastnost Klikva Brusnice
Barva květů Růžová až červená Růžová
Velikost plodů Až 2 cm Do 1 cm

Zdravotní benefity klikvy

Klikva je nejen chutná bobule, ale také skutečný poklad pro naše zdraví. Tato rostlina s květy, které se objevují na jaře, je známá svými blahodárnými účinky na močové cesty. Obsahuje totiž proanthokyanidiny, látky, které brání bakteriím v usazování na stěnách močových cest a tím pomáhají předcházet infekcím. Kromě toho je klikva bohatá na vitamín C, antioxidant, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Díky obsahu vlákniny podporuje trávení a pravidelnou stolici. Ať už si ji dopřejete sušenou, v podobě džusu nebo jako součást pokrmů, klikva je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí podpořit své zdraví přirozenou cestou.

Využití klikvy v kuchyni

Klikva, tato na první pohled nenápadná rostlina s květy připomínajícími drobné růžové jeřáby, skrývá ve svých plodech překvapivě osvěžující chuť. Ačkoliv se její chuť může zdát trpká, v kuchyni nachází klikva široké uplatnění. Skvěle se hodí k přípravě sladkých i slaných pokrmů a dodá jim zajímavý chuťový rozměr.

Z klikvy se vyrábí lahodná šťáva, osvěžující limonády a sirupy. Její kyselost výborně vyvažuje sladkost dezertů, a proto se často přidává do koláčů, dortů a muffinů. Klikvová omáčka je pak neodmyslitelnou součástí sváteční tabule, kde se podává k pečené drůbeži, zejména kachně a huse.

Kromě sladkých a slaných pokrmů se klikva uplatňuje i při výrobě marmelád, džemů a chutney. Sušené plody se přidávají do müsli, ovocných směsí a slouží jako zdravá svačinka.

Zajímavosti o klikvě

Klikva je fascinující rostlina s mnoha zajímavostmi. Málokdo ví, že klikva nepatří mezi ovoce, ale řadí se mezi bobuloviny, stejně jako třeba borůvky nebo hroznové víno. Její květy, drobné a růžové, připomínají tvarem hlavu jeřába, od čehož je odvozen i její anglický název "cranberry". Klikva je velmi odolná rostlina a dokáže přežít i v extrémních podmínkách. Roste na kyselých rašeliništích, kde by většina ostatních rostlin uhynula. Zajímavostí je, že klikvy rostou na dlouhých, plazivých výhoncích, které se mohou rozprostírat do plochy až několika metrů čtverečních. Díky tomu dokáže jedna rostlina vyprodukovat obrovské množství plodů. Klikva je také známá svými blahodárnými účinky na zdraví, zejména díky vysokému obsahu vitamínů a antioxidantů.

Publikováno: 09. 10. 2024

Kategorie: rostliny