Pískavice: Nenáročná kráska do vaší zahrady

Pískavice

Pískavice na zahradě

Pískavice řecké seno, latinsky Trigonella foenum-graecum, je jednoletá bylina s mnohými jmény. Znát ji můžete i jako řecké seno, kozí roh, senovka řecká nebo jenom pískavice. Ať už jí říkáte jakkoliv, tato rostlina z čeledi bobovitých si zaslouží vaši pozornost. Pískavice pochází z oblasti Středomoří a západní Asie, ale dnes se pěstuje po celém světě. Její semena, listy i klíčky se používají v kuchyni i v lidovém léčitelství. Na zahradě se pískavice pěstuje poměrně snadno. Semena se vysévají přímo na záhon od dubna do května. Pískavice preferuje slunné stanoviště a propustnou, hlinitopísčitou půdu. Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Sklízet semena můžete od srpna do září. Pěstování pískavice na zahradě má hned několik výhod. Nejenže získáte čerstvou a aromatickou bylinku do kuchyně, ale zároveň podpoříte biodiverzitu ve vaší zahradě. Pískavice je totiž medonosná rostlina, která láká včely a další užitečný hmyz.

Pěstování pískavice

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jednoletá bylina, která se pěstuje pro svá aromatická semena. Ta se používají jako koření v mnoha kuchyních světa a mají také léčivé účinky. Pěstování pískavice je poměrně snadné a zvládne ho i začátečník. Semena se vysévají přímo na záhon od dubna do května. Pískavice má ráda slunné stanoviště a propustnou, hlinitopísčitou půdu. Důležitá je pravidelná zálivka, zejména v období klíčení a růstu. Rostlina je odolná vůči suchu, ale nesnáší přemokření.

Vlastnost Pískavice
Použití Koření, léčivá rostlina
Chuť Sladce nahořklá

Pískavice dorůstá do výšky 30-60 cm a kvete žlutými až žlutobílými květy. Semena dozrávají v luscích, které se sklízí v srpnu a září. Po sklizni se lusky nechají doschnout a semena se z nich vymlátí. Pískavice je nejen užitečná rostlina, ale také krásná. Její jemné listy a žluté květy ozdobí každý záhon. Pěstováním pískavice si tak zajistíte nejen vlastní koření, ale i pastvu pro oči.

Druhy pískavice

Pískavice, latinsky Trigonella, je rod rostlin patřící do čeledi bobovitých. Existuje mnoho druhů pískavice, ale mezi nejznámější patří pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) a pískavice modrá (Trigonella caerulea). Pískavice řecké seno, známá pro svou výraznou vůni a chuť, se používá jako koření, zejména v indické kuchyni. Semena pískavice řeckého sena se také používají v tradiční medicíně pro své údajné léčivé účinky, například pro podporu trávení nebo zvýšení laktace u kojících žen. Pískavice modrá, s jemnější chutí a vůní, se používá jako bylinka do polévek, omáček a salátů.

Kromě těchto dvou druhů existuje mnoho dalších, méně známých druhů pískavice, které se pěstují pro své kulinářské nebo léčebné využití. Pěstování pískavice je poměrně nenáročné, rostliny preferují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Semena pískavice se vysévají na jaře nebo na podzim a rostliny se sklízí po odkvětu, kdy semena dozrají. Ať už se jedná o pískavici řecké seno, modrou nebo jiný druh, tato rostlina nabízí širokou škálu využití v kuchyni i v tradiční medicíně.

Péče o pískavici

Pískavice řecké seno, latinsky Trigonella foenum-graecum, je jednoletá bylina s drobnými bílými květy a zelenými lístky Její semena, známá pro svou specifickou vůni a nahořklou chuť, se používají v kuchyni i v lidovém léčitelství Pěstování pískavice není náročné Vyžaduje slunné stanoviště a propustnou, hlinitopísčitou půdu Semena se vysévají přímo na záhon od dubna do května do hloubky asi 2 cm Rostliny potřebují dostatek vláhy, ale nesnáší přemokření Během vegetace není nutné pískavici přihnojovat Sklízí se semena, a to v době, kdy lusky začínají žloutnout a zasychat Rostliny se seříznou, svážou do snopů a nechají doschnout na slunném a vzdušném místě Po úplném uschnutí se semena vymlátí a uskladní na suchém a temném místě Pískavice je odolná vůči chorobám a škůdcům, takže její pěstování je poměrně bezproblémové

Sklizeň pískavice

Pískavice řecké seno, známá také jako senovka řecká, je jednoletá bylina, která se pěstuje pro svá aromatická semena. Ta se používají jako koření a také v tradiční medicíně. Sklizeň pískavice probíhá obvykle koncem jara nebo začátkem léta, v závislosti na klimatických podmínkách a odrůdě. Rostlina je připravena ke sklizni, když její listy začínají žloutnout a lusky se semeny zhnědnou. Pískavice se obvykle sklízí celá, i s kořeny, a to nejlépe v ranních hodinách, kdy je obsah silic v rostlině nejvyšší. Po sklizni se rostliny svážou do snopů a nechají se usušit na slunci nebo ve stínu na dobře větraném místě. Během sušení je důležité chránit pískavici před deštěm a vlhkostí, aby nedošlo k plesnivění. Po úplném uschnutí se semena z lusků vymlátí a dále se s nimi zachází jako s kořením. Sklizená semena pískavice mají silnou, aromatickou vůni a mírně nahořklou chuť.

Použití pískavice

Pískavice řecké seno, latinsky Trigonella foenum-graecum, je jednoletá bylina s drobnými bílými květy a zelenými lístky. Pochází z oblasti Středomoří a západní Asie, dnes se pěstuje v mnoha částech světa. Její semena, známá jako pískavice, se používají v kuchyni i v lidovém léčitelství po celá staletí. V kuchyni se uplatňují celá i mletá semena pískavice. Mají mírně nahořklou chuť a intenzivní aroma, které připomíná javorový sirup nebo karamel. Často se přidávají do kari koření, chutney, zeleninových směsí a luštěninových pokrmů. Semena pískavice se také používají k dochucení pečiva, dezertů a nápojů. V lidovém léčitelství se pískavice používá k léčbě široké škály neduhů. Obsahuje totiž celou řadu prospěšných látek, jako jsou vláknina, bílkoviny, železo, hořčík a vitamíny skupiny B. Pískavice se tradičně používá ke zmírnění trávicích potíží, jako je nadýmání, zácpa a průjem. Také se věří, že podporuje laktaci u kojících žen a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Před použitím pískavice k léčebným účelům je vhodné poradit se s lékařem, zejména v případě těhotenství, kojení nebo užívání léků.

Pískavice, bylina stará jako lidstvo samo, skrývá ve svých semenech sílu, která dokáže zahřát tělo i duši.

Bořivoj Král

Recept s pískavicí

Pískavice řecké seno, latinsky Trigonella foenum-graecum, je jednoletá bylina s drobnými bílými květy. Pochází z oblasti Středomoří a západní Asie. Pískavice je známá svou specifickou, lehce nahořklou chutí a aroma připomínající karamel. V kuchyni se využívají především její semena, a to jak celá, tak mletá. Semena pískavice jsou bohatá na vitamíny (A, B, C), minerály (železo, vápník, draslík) a vlákninu. V tradiční medicíně se pískavice používá po staletí pro své pozitivní účinky na trávení, podporu laktace u kojících žen a regulaci hladiny cukru v krvi. Využívá se také zevně ve formě obkladů na různé kožní problémy.

Při nákupu semen pískavice dbejte na jejich kvalitu a čerstvost. Semena by měla být světle hnědá, lesklá a bez známek plísně. Skladujte je v uzavřené nádobě na suchém a chladném místě. Pískavici lze použít do mnoha pokrmů. Hodí se do polévek, omáček, zeleninových směsí, luštěninových jídel, ale i do pečiva. Mletá semena se často přidávají do kari koření. Pamatujte, že pískavice má výraznou chuť, proto ji do pokrmů přidávejte postupně a s mírou.

Publikováno: 09. 07. 2024

Kategorie: zahrada