Brusnice: Malý zázrak pro vaše zdraví

Brusnice

Brusnice: Plody lesa a zahrady

Brusnice, drobné červené plody s nakyslou chutí, jsou oblíbenou pochoutkou i cenným zdrojem vitamínů a antioxidantů. V přírodě se s nimi setkáváme nejčastěji ve dvou podobách: brusnice borůvka a brusnice brusinka. Brusnice borůvka, známá také jako borůvka lesní, roste v lesích a na vřesovištích. Její plody jsou tmavě modré až černé a mají sladší chuť než brusinky. Brusnice brusinka, lidově nazývaná také kyseláč, preferuje kyselé půdy a roste na rašeliništích a v jehličnatých lesích. Její plody jsou jasně červené a vyznačují se výrazně kyselou chutí. Oba druhy brusnic jsou bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu. Konzumace brusnic má příznivý vliv na zdraví močových cest, posiluje imunitu a chrání organismus před volnými radikály. Brusnice se dají konzumovat čerstvé, sušené, mražené nebo zpracované na džemy, kompoty, šťávy a další dobroty.

Druhy brusnic: Borůvky, klikvy a další

Rod brusnic je překvapivě rozmanitý a zahrnuje mnoho druhů s lahodnými a zdravými plody. Mezi nejznámější patří bezesporu borůvka lesní, malý keřík s modrofialovými plody, které jsou oblíbenou pochoutkou a zároveň bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Podobně ceněné jsou i plody brusnice borůvky, která se od své lesní příbuzné liší vzpřímenějším vzrůstem a většími, světlejšími plody.

Méně známá, ale neméně zajímavá je brusnice brusinka, plazivý keřík s červenými, kyselými plody. Brusinky jsou známé svými blahodárnými účinky na močové cesty a často se z nich připravují šťávy, kompoty nebo sušené plody. V bažinách a rašeliništích se můžeme setkat s brusnicí vlochyní, která se vyznačuje plazivým vzrůstem a červenými plody s nahořklou chutí. Plody vlochyně jsou bohaté na vitamín C a tradičně se používaly k přípravě marmelád a sirupů.

Výživové hodnoty brusnic

Brusinky jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který je důležitý pro imunitu a ochranu buněk před oxidativním stresem. Dále jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou antokyany a proantokyanidiny, které pomáhají chránit organismus před škodlivými volnými radikály. Tyto látky dodávají brusinkám jejich charakteristickou červenou barvu a prospěšné účinky. Kromě toho obsahují brusinky i vlákninu, draslík a vitamín E. Vláknina je důležitá pro správné trávení, draslík pro udržení normálního krevního tlaku a vitamín E pro zdravou pokožku a vlasy. Pravidelná konzumace brusinek nebo brusinkové šťávy se doporučuje jako prevence močových infekcí, jelikož brusinky brání bakteriím v usazování v močových cestách.

Zdravotní benefity brusnic

Brusinky, malé červené plody s kyselou chutí, jsou známé svými blahodárnými účinky na zdraví, zejména pro močové cesty. Brusinky obsahují antioxidanty, jako jsou proanthocyanidiny, které zabraňují bakteriím v přilnutí k výstelce močového měchýře a močové trubice. Tím pomáhají předcházet infekcím močových cest, jako jsou záněty močového měchýře. Kromě toho brusinky obsahují vitamín C, který posiluje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály. Pravidelná konzumace brusinek může také přispět ke zdraví srdce. Brusinky obsahují flavonoidy, které snižují hladinu špatného cholesterolu a krevního tlaku. Díky obsahu vlákniny podporují brusinky i trávení a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

Vlastnost Brusnice Borůvka
Barva Červená Modrá
Chuť Kyselá Sladká

Využití brusnic v kuchyni

Brusnice, malé červené plody s nakyslou chutí, jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních světa. Využití brusnic v kuchyni je opravdu široké. Hodí se jak do sladkých, tak slaných pokrmů a dodají jim specifickou, lehce trpkou chuť. Brusnicová omáčka je neodmyslitelnou součástí tradiční americké kuchyně, kde se podává k pečené krůtě. U nás se brusinky nejčastěji přidávají do moučníků, koláčů a buchet. Skvěle chutnají v kombinaci s tvarohem, jablky nebo mákem. Brusnicový džem je vynikající na chleba s máslem, ale i jako náplň do palačinek. Brusinky se dají konzumovat i sušené, kandované nebo naložené v alkoholu.

Recept: Brusnicová omáčka k masu

Brusinky, plody drobné a trpké chuti, se v kuchyni často používají k přípravě omáček, džemů a kompotů. Jejich specifická chuť skvěle doplňuje pokrmy zvěřiny, kachny nebo vepřového masa. Brusnicová omáčka k masu je klasikou, která nesmí chybět na žádném svátečním stole. Příprava této pochoutky není složitá a zvládne ji i kuchař začátečník. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a výsledek bude stát za to. Důležité je použít kvalitní brusinky, ať už čerstvé nebo mražené. Pro sladší chuť omáčky můžeme přidat cukr, med nebo javorový sirup. Naopak pro ty, kteří preferují pikantnější chuť, se nabízí možnost přidat do omáčky chilli, zázvor nebo pepř. Brusnicová omáčka se podává teplá k masu, ale výborně chutná i studená s pečivem nebo sýrem.

Tipy na sběr a skladování brusnic

Brusnice, malé červené poklady lesa, skrývají v sobě spoustu vitamínů a antioxidantů. Sběr brusnic je sice trochu piplačka, ale výsledek za to stojí. Ideální doba pro sběr je od konce srpna do října. Vybavte se na sběr pohodlným oblečením a pevnou obuví. Hodit se vám bude i kyblík nebo košík. Při sběru dávejte pozor, abyste nepoškodili rostliny. Správně skladované brusnice vám vydrží až do další sezóny. Před uskladněním je důležité brusnice přebrat a odstranit nečistoty a poškozené plody. Brusnice můžete uchovávat v chladu a temnu, zamrazit je, zavařit nebo z nich připravit lahodný brusnicový kompot či džem. Ať už se rozhodnete brusnice zpracovat jakkoliv, jejich chuť a blahodárné účinky si zamilujete.

Publikováno: 02. 02. 2025

Kategorie: příroda