BYLINKOVÉ SPECIALITKY

Bylinkový workshop, který jsme pro vás minulé úterý na ZAHRADĚ připravily, nás moc bavil a soudě podle vašich ohlasů bavil i vás. Pár fotek najdete v naší fotogalerii. Slíbily jsme recepty na bylinkové specialitky z naší kuchyně, které jste měli možnost ochutnat. Tady jsou…

Tymiánová hořčice

Hrst čerstvého tymiánu nasekejte nadrobno, v hmoždíři rozdrťte hořčičná semínka. Vše dejte do misky a přilejte hrneček bílého vinného octa, stejné množství olivového oleje a 2 lžíce cukru. Přes noc nechte odležet a druhý den rozmixujte. Naplněné sklenice nechte 2 týdny stát v chladu.

Jahodová marmeláda s rozmarýnem

Kilo očištěných jahod a půl deci vymačkané citronové šťávy dejte prohřát do hrnce. Celé jahody lehce prošťouchněte šťouchadlem na brambory, aby pustily šťávu. Rozmarýn omyjte, natrhejte lístky na celou polévkovou lžíci a nasekané je vhoďte do jahod a promíchejte. Přidejte cca 350g cukru smíchaného s 10g pektinu. Přiveďte k varu, průběžně sbírejte lžící pěnu a vařte 5minut. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a zavařte (na 80°C, po dobu 20min). Stejný postup můžete použít na jakoukoliv marmeládu. Na workshopu jste měli možnost ochutnat i meruňkovou marmeládu s mátou.

Meduňková šťáva

100 meduňkových lístků přelijte hrnečkem vroucí vody a přidejte hrneček přírodního hnědého cukru. Nechte macerovat 24 hodin a poté přidejte 5g kyseliny citrónové. Promíchejte a nechte stát dalších 24 hodin. Přefiltrujte a nalijte do čisté láhve. Skladujte v ledničce.

Mátová šťáva

2 velké hrsti čistých lístků máty pokrájejte nahrubo a dejte do hrnce nebo vysoké sklenice. Citrony nakrájejte na plátky, přidejte k mátě a zalijte 2l převařené vody. Pokud máte bio citróny, nakrájejte je včetně slupky. Jinak doporučujeme oloupat. Nechte jeden den louhovat zakryté pokličkou nebo ubrouskem. Občas promíchejte a promačkejte šťouchadlem na mojito. Druhý den výluh přeceďte přes pláténko nebo jemné síto do čistého hrnce. Přidejte 1,5 kg třtinového cukru a 10g kyseliny citrónové. Na mírném plameni zahřejte na 70–75 °C. Míchejte, až se cukr zcela rozpustí. Hotový sirup plňte do horkých čistých lahví, dobře uzavřete. Skladujte v lednici. Případně můžete ještě horký obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. V tom případě můžete skladovat několik měsíců v temnu a chladu.

Šalvějový sirup proti kašli

Do nádoby s širokým hrdlem vložte vrstvu asi 1cm nadrcených šalvějových lístků, na kterou nasypte cukr ve stejné výšce jako šalvěj. Poté přidejte další vrstvu šalvějových lístků a cukru. Takto postupujte do té doby, až je sklenice plná. Pak ji umístěte na okno a čekejte dokud se cukr nerozpustí (asi 2 měsíce), poté šťávu sceďte. Tato šalvějová varianta není vhodná pro děti. Stejným způsobem lze připravit jitrocelový sirup a ten je pro děti vhodný! Konzumuje se po lžičkách nebo se přidává do čajů.

Bylinkový olej

Příprava za studena je jednoduchá – pouze zalijte vybrané bylinky (v našem případě rozmarýn) velmi kvalitním extra panenským olivovým olejem a nechte 1-2 týdny louhovat v chladu a temnu. Poté bylinky z oleje vyjměte. Olej spotřebujte do měsíce. Důležité je bylinky před jejich ponořením do oleje propláchnout a nechat důkladně vyschnout – ideálně přes noc. Zabráníte tak následnému množení bakterií v samotném oleji. Pokud chcete mít olej rychleji připravený ke konzumaci, zvolte přípravu za tepla. Olej nejprve zahřejte na pánvi, přidejte do něj bylinky a nechte chvíli restovat. Až olej schladne, tak ho přeceďte. Dále už postupujte jako u studené přípravy.

Bylinkový ocet

Bylinkový ocet si připravíte úplně stejným způsobem jako olej. Nám se nejlépe osvědčil tymián naložený do vinného octa.

Bazalkové pesto

Půl hrnečku piniových oříšků lehce opražte na pánvi. Vsypte je do mixéru a přidejte 2 hrnky lístků bazalky, půl hrnku strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, lžičku citronové šťávy a špetku soli a pepře. Směs rozmixujte dohladka a na závěr přilévejte olej (asi půl hrnku extra panenského olivového oleje). Výsledkem je hladká pasta, která v lednici vydrží týden. Piniové oříšky můžete nahradit kešu oříšky, které jsou chuťově neutrální a o dost levnější.

Zeleninové krekry s petrželí

Připravte si v misce hrneček lněných semínek zalitých vodou a nechte 4 hodiny stát. Do velké mísy si připravte tuto směs: 4 hrnečky strouhané mrkve, 2 hrnečky strouhané petržele, půl lžičky soli, 3 lžíce oleje, 2 lžíce nakrájené kadeřavé petržele, 2 lžíce vymačkané citrónové šťávy a všechna namočená lněná semínka. Vše smíchejte a postupně mixujte. Lžičkou nanášejte na pečící papír směs a vytvářejte tak tenké placičky. Ty sušte v sušičce na středním stupni zhruba 6 hodin.

Levandulový cukr

Smíchejte 7 lžic sušených květů levandule a 350g krupicového cukru, uzavřete do skleněné nádoby a po dobu jednoho týdne ho každý den protřepávejte, aby se chuť a vůně levandule v cukru řádně rozvinula. Poté přes cedník oddělte květy levandule. Cukr v uzavřené nádobě vydrží až 12 měsíců.

Bylinková sůl

Do sklenice s uzávěrem postupně vrstvěte sůl a nasekané bylinky – dají se použít čerstvé i sušené. My jsme použily čerstvé bylinky – provensálskou směs – tymián, rozmarýn, oregano, levandulový květ (sušený). Pozor, s rozmarýnem šetřete! Je natolik aromatický, že vám při předávkování nepříjemně ovlivní výslednou vůni.

Čajová směs na nachlazení

Do čajové konvice smíchejte malou hrst šalvěje, malou hrst heřmánku, malou hrst máty a okvětní lístky z 5 květů měsíčku lékařského. Zalijte vroucí vodou a nechte zakryté louhovat 20 minut, poté přeceďte.

Už jste některou specialitku zkoušeli? Jak se vám povedla? A jaký je váš oblíbený bylinkový recept?


Sdílejte:

Share on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

  Komentáře k příspěvku “BYLINKOVÉ SPECIALITKY

  1. 26.12.2015 at 18:29

    I love what you guys are up too. This sort of clever work and coverage! Keep up the great works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

    • zahradaliberec
      5.1.2016 at 5:49

      Thanks a lot! Have a great year 2016! Lucie

Comments are closed.